## **Foundation Course (August 2019)**

First Week			
Date	Day	Time	Subject
08-01-19		09:00am To 11:00am (2 hrs)	Introduction, Dean's message, First year faculty intro
	Thursday	11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	The Medical Profession and the physicial's role in society. (Medicine Dept.) The MBBS Programme (Microbiology Dept.)
		02:00pm To 05:00pm(3 hrs)	Campus visit (First year faculty)
	Friday	09:00am To 10:00am(2 hrs)	Alternate health system in the country and history of medicine (Pharmacology Dept.)
08-02-19		10:00am To 01:00pm(3 hrs)	Introduction of 1st Year Departments (Respective department Faculties)
		02:00pm To 05:00pm(3 hrs)	Campus visit (First year faculty)
	Saturday	09:00am To 10:00am(1 hr)	Health care system and its delivery. National health priorities and policies (Community Med.Dept.)
08-03-19		10:00am To 11:00am(1 hr)	LIBRARY visit (First year faculty)
		11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	Sports: Indoor Games (First year faculty)
08-04-19	Sunday		
	Monday	09:00am To 10:00am((1 hr)	Universal precautions (Microbiology Dept.)
00 05 10		10:00am to 12:00pm (2hrs)	Vaccination ( Community Medicine)
08-05-19		12:00 To 01:00pm (1 hr)	The academic ambience (Dean & First year faculty)
		02:00pm To 05:00pm (3 hrs)	Faculty & Facilities Orientation (First year faculty)
08-06-19	Tuesday	09:00am To 10:00am ( 1 hr)	Biohazard safety (Microbiology Dept.)
		10:00am To 11:00am (1 hr)	Patient safety (Medicine Dept.)
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Principles of primary care - general and community based care (Community Med.Dept.)
		02:00pm To 05:00pm (3 hrs)	Rules & Regulations (concerned faculty)

08-07-19	Wednesday	09:00am To 01:00pm(4 hrs)	Learning Skills ( Learning pedagogy & Strategies ) (First year faculty)
		02:00pm To 04:00pm(2 hrs)	Language - Spoken English (Guest Speakers)
		04:00pm To 05:00pm(1 hr)	Sports: voley ball (First year faculty)
		Secor	nd Week
Date	Day	Time	Subject
		09:00am To 01:00pm( 4 hrs)	Introduction to Medical Ethics - FM & Pharmac dept
08-08-19	Thursday	02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Interpersonal relationships. Communication (Psychiatry Dept.)
		03:00pm To 05:00pm(2 hrs)	Sports: Cricket (First year faculty)
	Friday	09:00am To 01:00pm( 4 hrs)	Field visit (Community Med.Dept.)
08-09-19		02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Learning including self-directed learning, (First year faculty)
		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Computer ( Guest Speakers) (Intro to MS Word)
	Saturday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics: Values of integrity, Honesty & respect with peers & seniors. (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.)
08-10-19		11:00am To 12:00 pm (1 hrs)	Computer, ( Guest Speakers) (Intro to MS Excel)
		12:00pm To 01:00pm (1 hr)	Extracurricular activites (Cultural committee)
08-11-19	Sunday		
08-12-19	Monday-	Holiday	
	Tuesday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Consequenses of unethical & unprofessional behaviour)
13/08/2019		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills (peer assisted & group learning) ( (First year faculty)
		02:00pm To 03:00pm (1 hr)	Computer, Language ( Guest Speakers) (Intro to MS Power Point)
		03:00pm To 05:00pm(2 hrs)	Sports: Table Tenis: ( Sports committee)
14/08/2019	Wednesday	09:00am To 11:00am(2 hrs)	Ethics: Documentation & medical records (F.M & Pharmacology Dept.)
		11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	Personal Safety & Concept of biosafety ( Microbiology & Community Dept.)
		02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Extracurricular activites (Cultural committee)

		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Language - Spoken English/Gujarati ( Guest Speakers)	
Third Week				
Date	Day	Time	Subject	
15/08/2019	Thursday-Holiday			
		09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (Pharmacology ) (Animal Ethics)	
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills: communication skill( Concerned Faculty)	
16/08/2019	Friday	02:00pm To 03:00pm (1 hr)	Extracurricular activites (Cultural committee)	
		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Basic Computer Skills ( Guest Speakers)	
17/08/2019	Saturday-Holiday			
18/8/2019	Sunday			
	Monday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Consent & Confedientiality)	
19/08/2019		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills ( Assessment driven, simulation based learning) ( Pharmacology Dept.)	
		02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Language ( Guest Speakers) (Spoken English)	
		03:00pm To 05:00pm(2 hrs)	Language ( Guest Speakers) (Reflective Writing)	
20/08/2019	Tuesday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Medical Negligence)	
		11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	Skills relating to patients experience of the disease & Communication with patients and families (Psychiatry Dept.)	
		02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Computer, Language ( Guest Speakers) (Introduction to Virtual Library.)	
		03:00pm To 05:00pm(2 hrs)	Sports: Indoor ( Sports committee)	
21/08/2019	Wednesday	09:00am To 11:00am(2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Medical Etiquette)	
		11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	Skills programe (First aid ) ( Medicine Dept.)	
		02:00pm To 03:00pm(1 hr)	Computer ( Guest Speakers) (MS Outlook)	
		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Computer, Language ( Guest Speakers) (Mail Merge)	

	Fourth Week			
Date	Day	Time	Subject	
22/08/2019	Thursday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Research Ethics)	
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills:bio hazards ( Concerned Faculty)	
		02:00pm To 03:00pm (1 hr)	Language ( Guest Speakers) (Gujarati Language)	
		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Sports: Outdoor ( Sports committee)	
	Friday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Antiragging guidelines)	
23/08/2019		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills:basic life support ( Concerned Faculty)	
		02:00pm To 03:00pm (1 hr)	Language ( Guest Speakers) (Gujarati)	
		03:00pm To 05:00pm (2 hrs)	Computer ( Guest Speakers) (Gujarati Indic)	
24/08/2019	Saturday-Holiday			
25/08/2019	Sunday			
		09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Ethical Behaviour)	
26/08/2019	Monday	11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills (Group dynamics & Communication) (Pathology Dept. )	
		02:00pm To 03:00 pm (1 hr)	Computer ( Guest Speakers) (Remaining basic computer skills)	
		03:00pm To 05:00 pm (2 hrs)	Sports outdoor ( Sports committee)	
	Tuesday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Balancing Professional & Personal Life)	
27/08/2019		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills: Problems based learning( Concerned Faculty)	
		02:00pm To 03:00 pm (1 hr)	Language English (Guest Speakers)	
		03:00pm To 05:00 pm (2 hrs)	Sports: Indoor ( Sports committee)	
28/08/2019	Wednesday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Time Management)	
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills: Case Based learning ( Concerned Faculty)	

		02:00pm To 03:00 pm (1 hr)	Computer ( Guest Speakers) (Hospital Management Information System )
		03:00pm To 05:00 pm (2 hrs)	Computer ( Guest Speakers) (Use of Online resources)
29/08/2019	Thursday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Counselling)
		11:00am To 01:00 pm(2 hrs)	Learning Skills ( Concerned Faculty) (A-V Aids)
		02:00pm To 03:00 pm(1 hr)	Computer ( Guest Speakers) (Data Processing)
		03:00pm To 05:00 pm (2 hrs)	Sports: Outdoor ( Sports committee)
30/08/2019	Friday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Patient Rights)
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Learning Skills: Simulation based Learning ( Concerned Faculty)
		02:00pm To 03:00 pm (1 hr)	Computer ( Guest Speakers) (Remaining basic computer skills)
		03:00pm To 05:00 pm (2 hrs)	Language ( Guest Speakers) (English/Gujarati)
31/8/2019	Saturday	09:00am To 11:00am (2 hrs)	Professionalism & Ethics (F.M, Pharmacology, Community Med & Medicine Dept.) (Empathetic patient care)
		11:00am To 01:00 pm (2 hrs)	Computer ( Guest Speakers) (Email communication, Photo editing)
		12:00pm To 01:00pm (1 hr)	Extracurricular activites (Cultural committee)

Colour		
Code	Topic	Hours
	Orientation	31
	Skills module	31
	Field visit	4
	Professional development including ethics	34
	Sports and Extracurricular activities	20
	Enhancement of language / computer skills	34
	TOTAL	154